ADAUGĂ

© 2022 Toate drepturile rezervate. Anunturi, Reclame Gratuite in Romania

Acasă / News / Campina este Orașul din România cu cele mai multe zile însorite din an se află în Prahova

Create a News listing

Campina este Orașul din România cu cele mai multe zile însorite din an se află în Prahova

Postat la Mar 29, 2022
Nu există prahovean care să nu știe că județ se află localitatea Campina cu cele mai multe zile însorite din an. Al doilea municipiu al Prahovei, Câmpina, se bucură de cea mai prietenoasă climă. Chiar savantul Henri Coandă s-a folosit de potențialul solar al urbei, atunci când a construit prima casă experimentală solară din România.
Potrivit statisticilor, Câmpina este localitatea care poate mândri cu 160 până la 180 de zile cu soare pe an și o durată de strălucire a soarelui între 2.100 și 2.200 de ore anual.


Amfiteatru natural, orientat către soare
La câștigarea acestui renume a contribuit marele avantaj pe care municipiul Câmpina îl are, față de alte localități: este amplasat într-un amfiteatru natural, parcă mereu orientat către soare.

Factorii care contribuie la acest climat perfect sunt legați de amplasarea geografică a localității. Asta înseamnă o altitudine medie de 450 de metri, în zona subcarpatică, chiar în „poarta” de intrare pe Valea Prahovei, pe o terasă modelată de trei râuri: Câmpinița, Doftana și Prahova.

Aici, natura a fost atât de „generoasă” încât, prin acțiunea râurilor și influența munților și a dealurilor, localitatea a căpătat o poziție de adăpost, o depresiune ferită de vânturile puternice de la câmpie și de acțiunea crivățului.

Citește și: În Prahova se respiră cel mai curat aer din România. Breaza e mica așezare ce deține secretul longevității

În cel mai însorit oraș al României, temperatura medie multianuală este de 9,5 grade Celsius, cu plus, cu maxime, vara, de până la 37 de grade și minime, iarna, de până la -21 de grade celsius. Precipitațiile au o medie de 500 -700 mm/an.

Deopotrivă, despre Câmpina se mai știe faptul că are un aer cu efecte puternic curative, asta datorită combinației de factori geografici.

La Câmpina a fost construită prima casă experimentală solară din România
De numele Câmpinei și-a legat activitatea și marele savant Henri Coandă, care a construit prima casă experimentală solară din România. La momentul de față, există în țară persoane adepte ale caselor ecologice, certificate drept case eco-pasive.

Tot la Câmpina, îndrăgostit de frumusețea culorilor fiecărui anotimp și căldura soarelui, pictorul Nicolae Grigorescu și-a găsit sursa de inspirație în crearea a numeroase opere de artă. Recent, lucrarea artistului „Primăvară la Câmpina” a fost vândută la licitație contra sumei de 95.000 de euro.

În perioada interbelică, la Câmpina trăiau cei mai mulți intelectuali, raportat la populație
Despre al doilea municipiu al județului, dincolo de faptul că e cunoscut drept orașul cu cele mai multe zile însorite, în trecut, mai exact în perioada interbelică, era renumit și pentru cei mai mulți intelectuali la suta de locuitori. Mai exact, între cele două Războaie Mondiale, materia cenușie era mai puternică aici decât oriunde în altă parte a țării și asta odată cu dezvoltarea industriei petrolului.

Între timp, situația s-a mai schimbat. Există, evident, ca în multe alte localități, persoane de calitate, intelectuali, scriitori, oameni care fac cinste orașului, însă, numărul acestora nu îi mai permite Câmpinei, la ora actuală, să mai dețină această titulatură.